parallax background

Što najviše troši bateriju?

Amica IN. – odsada u ponudi Agramservisa
April 11, 2016
General Mobile 5 – Prvi Android Nougat telefon
January 19, 2017

Top 10 stvari koje najviše crpe snagu iz baterija naših mobitela – kako bi znali kako da ih prištedimo

 

1. Lokacijske usluge

Veliki potrošač baterije su lokacijske usluge koje periodično šalju informacije aplikacijama. Najbolje je da ih isključite, te uključite po potrebi – kada vam zatreba aplikacija za navigaciju, rekreaciju ili geo-označavanje.

2. Osvjetljenje zaslona

Smanjite vrijeme automatskog gašenje zaslona na 30 sekundi i postavite automatsko podešavanje osvjetljenja. U slučaju da uređaj nema senzor osvjetljenja (pa onda ni automatsko podešavanje), postavite osvjetljenje na 30-40% što bi trebalo biti dovoljno za svakodnevno korištenje uređaja.

3. Wi-Fi i Bluetooth

Ugasite Wi-Fi i Bluetooth kada ih ne koristite, jer uređaj u određenim intervalima pretražuje dostupne mreže i uređaje te troši bateriju.

4. Pozadine s animacijama (Live Wallpaper)

Ako vam ovakav ukras nije odviše prirastao srcu, koje će smanjiti i uporabu RAM memorije koja direktno utječe na trajanje baterije.

5. Haptički odziv (Haptic Feedback)

Korištenjem haptičkog odziva, gdje vibracija imitira fizički dodir, poprilično smanjujete vrijeme do idućeg punjenja baterija. No, ova je mogućnost dostupna samo kod starijih uređaja.

6. Pozadinske aplikacije

Redovito gasite pozadinske aplikacije koje su pokrenute u pozadini; ovime smanjujete i potrošnju podatkovnog prometa.

7. LTE/4G

Isključite LTE komunikaciju i prebacite uređaj na 3G/2G ukoliko nemate potrebu za prijenosom podataka na velikim brzinama.

U područijima gdje nema LTE mreže vaš uređaj se automatski prebacuje na 3G ili 2G, ovisno koji signal je dostupan, no u pozadini uređaj stalno traži LTE signal.

Telefonski pozivi se i dalje obavljajuje preko 3G ili 2G mreže; iz tog razloga uređaj prelazi sa LTE na 3G/2G i nakon završetka razgovora se vraća na LTE ukoliko je LTE signal dostupan.

7. Aplikacije i igre

Igranje drastično smanjuje vrijeme između ciklusa punjenja baterija jer maksimalno koristi procesorsku snagu i ekran je stalno aktivan.

Aplikacije koje često primaju notifikacije (npr. Facebook, Snapchat i slične) su tzv.  „ubojice “ baterije.

Facebook mobilna web stranica nudi sve što vam je potrebno a korištenjem Facebooka putem preglednika smanjujete potrošnju baterije naspram aplikacije.

Snapchat ima druge mogućnosti kao što je Travel mode koji smanjuje potrošnju podatkovnog prometa koje rezultira i potrošnjom baterije.

Clean master, Battery Booster i antivirusne aplikacije izbjegavajte jer svaka nova aplikacija je dodatna potrošnja resursa.

8. Doze i App Standby

Mogućnost uvedena u Androidu 6.0, Doze, smanjuje potrošnju baterije odgađanjem pozadinskog korištenja procesora i mrežnih aktivosti ukoliko se neke aplikacije ne koriste duže vrijeme.

App Standby je postavljen tako da aplikacije koje ne koristite duže vrijeme prebacuje u stanje pripravnosti.

9. Onemogućavanje aplikacija

Veliki broj proizvođača predinstalira aplikacije koje nećete zatrebati a ne mogu se trajno ukloniti stoga je najjednostavniji način njihovo onemogućavanje.

Nakon onemogućavanja aplikacija je prisutna na uređaju i zauzima memoriju za pohranu ali nije ju moguće pokrenuti bez ponovnog omogućavanja.