parallax background

Prodaja smartfona opet raste

USB tip C: Što treba znati
March 8, 2017
Micro SD kartice
March 29, 2017

U 2016. prodano je rekordnih 1,5 milijardi uređaja

 

Opet se vraćamo u pozitivu! Ne odnosi se to dakako na Agramservis koji nikad nije ni izašao iz pozitive – nego na cijelo globalno, svjetsko tržište mobitela. Nakon kraćeg zastoja, rast se nastavio: u posljednjem tromjesečju prošle godine popeo se na 9 posto (u odnosu na isto razdoblje lani). U čitavoj prošloj godini tako je prodano više „pametnih“ mobitela (one druge, „obične“, više nitko ni ne prati) nego ikad. Konkretno, radi se o brojci od 1,49 milijardi smartfona.

Ti se podaci odnose na istraživanje tvrtke Strategy Analytics, a samo dan kasnije svoje je istraživanje objavio i IDC. Zbog različite metodologije, podaci se razlikuju – ali vrlo malo: tako IDC iznosi brojku od 1,47 milijardi lani prodanih uređaja. Podaci iz dvaju istraživanja tek se malčice razlikuju u detaljima, kao što je broj uređaja koje su prodali najveći proizvođači, no top 5 je kod oboje isti. (IDC napominje da su njegovi podaci preliminarni; stoga u nastavku navodimo brojke Strategy Analyticsa.)

Na prvom mjestu je i dalje čvrsto Samsung, unatoč nevoljama koje je doživio s Noteom 7. Zahvaljujući njima, Apple ga je u posljednjem lanjskom tromjesečju čak i preskočio te preuzeo prvo mjesto, nakon dugo vremena. Premda su zadržala svoja prva dva mjesta, zapravo su oboje pali: Samsung sada drži 20,8% tržišta (sa 309,4 milijuna prodanih smartfona; preklani je imao 22,2%, sa 319,7 milijuna uređaja). Appleov udio na tržištu iznosi 14,5% (215,4 milijuna prodanih iPhonea; lani je to bilo 16,1%, sa 231,5 milijun primjeraka prodanih iPhonea).

Na trećem je mjestu Huawei koji i dalje bilježi više nego solidan rast: lani je prodao 138,8 milijuna smartfona – 31,7 milijun više nego godinu prije – i čvrsto drži treće mjesto s 9,3%.

Dalje slijede – iznenađenja. Na četvrtom i petom mjestu su, naime, dvije kineske tvrtke koje su u potpunosti koncentrirane na domaće tržište i tek maleni dio prodaje ostvaruju van njega. Oppo je tako lani više nego udvostručio broj prodanih uređaja, s 39,7 na 84,6 milijuna – što mu je bilo dovoljno da zauzme 5,7% svjetskog tržišta. Peto mjesto drži Vivo čiji je rast bio tek nešto manji od dvoznamenkastog, da bi sa 71,9 milijun prodanih uređaja zauzeo 4,8% globalnog tržišta smartfona. Sve je to još impresivnije kada se zna da Oppo i Vivo pripadaju istom konglomeratu.

Zanimljivo je i da svjetsko tržište više nije tako rascjepkano kao prije: ovo je prvi put da su pet najvećih zajedno zauzeli više od 50% tržišta.