parallax background

USB tip C: Što treba znati

Backup Android uređaja
March 6, 2017
Prodaja smartfona opet raste
March 16, 2017

Novi tip sveprisutnog USB-a zahtjeva privikavanje ali isplati se na njega naviknuti!

 

O ne, opet promjene! Taman smo se naviknuli na taj sveprisutni USB: da preko njega možemo napuniti doslovce svaki mobitel (uz jednu jedinu iznimku), da se na praktično svakom uređaju nalazi USB priključak i da se svi mogu međusobno spajati. A sada nam dolazi novi USB! Je li nam to trebalo?

Zapravo, je. I ne samo da nam je trebalo nego je i dobrodošlo. Iz više razloga.

Novi USB tipa C se zapravo lakše koristi. Za početak, zato što je kabel isti s obje strane. Pogledate li bilo koji stari USB kabel – primjerice onaj koji koristite za spajanje mobitela s računalom (ili onaj preko kojeg spajate pisač s računalom, ili neki treći) vidjet ćete da ima dva različita utikača. S jedne strane je utikač kojeg ćete utaknuti u računalo (USB tipa A, muški) a s druge strane onaj za pisač (USB tipa B, muški) ili onaj za mobitel (Micro-USB B; neki stariji mobiteli imaju Mini-USB B). Kako vidimo, već postoje razni tipovi i vrste USB priključaka (nismo sve ni spomenuli – koga zanima, može o njima naučiti ovdje) a ovaj novi, USB tipa C poseban je po tome što se isti priključak koristi s obje strane kabela. Drugim riječima, kada mobitel spajate na računalo USB kabelom tipa C, svejedno je gdje ćete uključiti koju stranu.

Što je još bolje, sasvim je svejedno i kako ćete okrenuti utikač: nema gornje i donje strane.

To su bila dva razloga zbog kojih je USB tipa C lakše koristiti, ali ima on još prednosti. Naime, u teoriji, tip priključka nema veze s brzinom prijenosa – ali u praksi, USB kabeli i priključci tipa C gotovo uvijek podržavaju najnoviji standard i najvišu brzinu: USB 3.1 ili 3,0, a ne stari USB 2.0. A veća brzina ne znači samo brži prijenos podataka, nego i brže punjenje: Quick Charge i slične tehnologije brzog punjenja baterije ne bi bile moguće sa starim USB-om.

Isto tako, USB tipa C ne mora podržavati dvosmjernu vezu, no u praksi ga gotovo uvijek podržava. (Dvostrana veza je nužna primjerice za brže punjenje: da bi punjač znao kada može povećati a kada mora usporiti dotok energije.)

Mane? Naravno, postoje i mane. Prvo, ne možete utjecati na brzinu uvođenja novog tipa priključaka: možete samo čekati da vaš omiljeni proizvođač izda novi model s USB priključkom tipa C. Drugo, ne postoje kabeli (s naslovne slike) koji s jedne strane imaju USB tipa C a s druge strane Micro-B, kakav smo dosad sretali na velikoj većini mobitela. Novi USB kabeli tipa C imaju s obje strane isti priključak. Taj problem možete, međutim, riješiti adapterom: on će vam dobro doći primjerice za spajanje najnovijeg mobitela s priključkom tipa C i starog laptopa s „običnim“ USB-om.