parallax background

Micro SD kartice

Prodaja smartfona opet raste
March 16, 2017
TCL – The Creative Life
July 2, 2017

Jeftin i jednostavan način da povećate memoriju raspoloživu na mobitelu

 

Memory full! Svatko od nas već je vidio tu poruku, i pritom vjerojatno izgovorio riječi koje nisu za tisak, pa ni za blog. Kolikogod bilo te memorije na raspolaganju, uvijek se u njoj nešto nakoti što nabubri i zauzme sav slobodan prostor.

Srećom, na većini mobitela postoji jeftin i jednostavan način da povećate slobodnu i raspoloživu memoriju: utor za memorijske kartice. (Nećemo nikome reći što ste izgovorili kad ste shvatili da ga nemate.)

Postoji nekoliko različitih tipova memorijskih kartica ali zapravo je lakše kupiti pravu nego krivu. Nešto stariji ljubitelji tehnologije pamte i gora vremena: nekada se nudilo pet-šest vrsta kartica i mnoštvo različitih tipova. Od svih tih vrsta, danas je opstala samo jedna: SD, i to u dva tipa: običan SD (pune veličine) i micro SD. Ovaj drugi je veličine nokta, i namijenjen je mobitelima. U računalima, i većim uređajima kao što su SLR fotoaparati i kamere, najčešće se nalazi utor za kartice pune veličine; poželite li u njega ubaciti micro SD, zatrebat će vam adapter – srećom, on se često besplatno dobiva uz kartice.

Premda je preostala samo jedna vrsta memorijskih kartica, proizvođači se još uvijek trude zamazati nam oči i zakomplicirati život kojekakvim kraticama tipa SD HC, SD XC, Ultra ovo-i-ono – međutim, na to ne treba obraćati pozornost. (Ipak, ako želite snimati video visoke razlučivosti ili brzine, pogledajte da kartice imaju oznaku Class 10 ili 1, a ne Class 2; ako pak kanite snimati 4K video, trebat će vam Class 3 – označava se i kao U3).

Ono na što svakako treba obratiti pozornost jest proizvođač. Naša sestrinska tvrtka Smartson prodaje isključivo micro SD kartice SanDiska, koji je najveći svjetski proizvođač memorijskih kartica – s njima nećete pogriješiti.

Ostaje nam još samo jedan izbor: kapacitet. Na 1 GB stane otprilike stotinjak pjesama u MP3 formatu, par stotina fotografija i par minuta videa – naglašavamo otprilike jer sve to može varirati, ovisno o tome slušate li simfonije ili narodnjake i snimate li fotografije najmodernijim smartfonom ili glupsonom iz prošlog stoljeća. Kod Smartsona, najjeftinija kartica ima 8 GB, ali mi bismo ipak preporučili one od 16, 32 ili 64 GB – s njima još dugo nećete doživjeti Memory full!