parallax background

Backup Android uređaja

Kako izraditi sigurnosnu kopiju podataka s iPhone
February 28, 2017
USB tip C: Što treba znati
March 8, 2017

Prije nego što odnesete mobitel (ili tablet) na servis, svakako napravite sigurnosnu kopiju podataka.

 

U prošlom smo napisu na blogu naveli kako je bitno napraviti backup (sigurnosnu kopiju) uređaja prije nego što ga odnesete na servis, jer prilikom popravka uređaja instalira se i posljednja dostupna inačica softvera, čime se brišu svi korisnički podaci. Ako vam se ikada dogodilo da ponovno morate mukotrpno kompletirati imenik, pokušavati se sjetiti što je pisalo u porukama, ponovno podešavati sve moguće aplikacije, skidati glazbu, a najgore od svega je kad ostanete bez snimki – dragih uspomena. Evo što treba napraviti da sve to izbjegnete.

 

Izradu sigurnosne kopije podataka (backup) možete postaviti kada prvi put pokrenete novi mobitel. Jedna od prvih stvari koju će vas mobitel pitati bit će želite li na Googleovim serverima napraviti sigurnosnu kopiju nekih podataka, kao na donjoj slici:

 

Ako niste to napravili prilikom prvog pokretanja uređaja, ili vam ona nije ni ponuđena (ne nudi se na starijim verzijama Androida) – bez brige, može se naknadno uključiti. Pokazat ćemo kako, jer ionako moramo uključiti i još neke usluge. Odite u Postavke (Settings) i pri samom vrhu spiska postavki pronađite onu koje se zove Računi i sinkronizacija ili Oblak i računi (na starijim verzijama Androida nećete naći tu stavku u Postavkama nego u zasebnoj aplikaciji koja se zove Google). Odaberite stavku Računi (Accounts na engleskom), pronađite Google i kliknite na njega. Sada ćete vidjeti koje sve podatke s vašeg mobitela Google sprema na svoj „oblak“. Svakako ostavite uključenu stavku Kontakti a zatim uključite sve ostalo što koristite (primjerice, Kalendar ako ga koristite za svoje obaveze) i isključite ono što sigurno ne kanite koristiti (primjerice, Google Fit ako ne kanite vježbati, ili Google Play Movies ako neće kupovati filmove preko Google Playa). Ima tu i par stvari za koje vjerojatno nećete biti sigurni koristite li ih uopće – njih slobodno ostavite uključene.

 

Dok ste u Postavkama tražili stavku Računi, vjerojatno ste primijetili da ondje postoje još neke stavke osim Googlea. Ako koristite neki servis za spremanje podataka na cloud – Dropbox, Box, OneDrive… – oni će vam već u nekom trenutku ponuditi da spreme sve fotografije i video zapise koje snimite na mobitelu. Naša preporuka je da u te svrhe radije iskoristite Google Photos (ako vam je mobitel na hrvatskom, zove se jednostavno Fotografije i krije se pod ikonom dječje vjetrenjače. Ako imate staru verziju Androida, moguće je da nemate tu aplikaciju; preuzmite je s Google Play trgovine.) Naime, ta aplikacija ima puno više mogućnosti od drugih i lakše se koristi. Na cloud će spremiti sve fotografije i video zapise koje snimite na vašem uređaju, samo što će zbog štednje pritom smanjiti njihovu veličinu: ako vam je važno da imate samo najbolje snimke, pod prvom stavkom (Izrada sigurnosnih kopija i sinkronizacija) te zatim pod stavkom Veličina za prijenos odaberite Izvorno umjesto Visoka kvaliteta (i pazite da brišete snimke koje vam ne trebaju, jer prostor nije neograničen).

Moguće je da ste u Postavkama, pod stavkom Računi naišli i na dodatne aplikacije za backup podataka koje je ondje postavio sam proizvođač mobitela – primjerice, Samsung Cloud, LG Backup, Huawei HiSuite… Svakako preporučujemo da ih proučite i poslužite se njima s vremena na vrijeme, jer neke imaju mogućnost spremiti podatke kojima Googleove aplikacije ne mogu pristupiti – primjerice, proizvođačeve vlastite aplikacije i njihove postavke. Ima još jedna varijanta: praktično svi ugledni proizvođači imaju i vlastiti softver za računala (PC i Mac) kojim možete pohraniti backup svih dragocjenih podataka na svom računalu. I to je korisno s vremena na vrijeme napraviti, a takva aplikacija može biti ‘life saver’ ako vam se razbije ekran, pa ne možete napraviti backup na samom mobitelu.

Aplikacije za backup podataka s mobitela na računalo često su dio sveobuhvatnijeg paketa programa za komunikaciju mobitela i računala (i/ili mobitela), primjerice Samsung Smart Switch kojem je glavna svrha prebacivanje podataka i postavki sa starog mobitela na novi, ili LG PC Suite koji služi i za ažuriranje softvera mobitela, sinkronizaciju slika i glazbe između PC-a i mobitela te još koješta. K tome, mnogi mobiteli – posebice oni „slabijih“ brendova – nemaju vlastiti softver za backup nego koriste nezavisni softver kao što je Titanium Backup . Mnogi od tih nezavisnih softvera bolje rade svoj posao od „tvorničkih“, koji dolaze pod imenom proizvođača – kad niste zadovoljni „tvorničkim“ softverom, uvijek možete iskoristiti nezavisni. Eto, mogućnosti je dosta ali svakako ih se isplati proučiti i znati primjenjivati – na vlastitu korist. I vaš autor je jedan od one većine koji se za backup zainteresirao tek nakon prvog kvara mobitela, kada je izgubio gomilu vrijednih podataka, ali nakon što sam se njime naučio složiti – ništa više nisam izgubio (a kvarova je bilo, i uvijek će ih biti. Zato je tu Agramservis!)