parallax background

Kako izraditi sigurnosnu kopiju podataka s iPhone

Prije servisa
February 24, 2017
Backup Android uređaja
March 6, 2017

Izrada sigurnosne kopije podataka je jednostavnija nego što zvuči. Pokazat ćemo vam kako to napraviti na iPhoneu ili iPadu.

 

Na ovom blogu posvetili smo već nekoliko tekstova temama o izradi backupa, koji uvijek dobro dođe a ponajviše kada treba odnijeti uređaj na servis.

Postoje dva načina na koje možete spremiti dragocjene podatke s iOS uređaja prije servisa (jer, uvijek se može dogoditi da će se oni morati izbrisati na servisu). Stariji način je da backup pohranite na svom računalu preko iTunes softvera. Taj „staromodniji“ način ne preporučujemo jer je kompliciraniji i zato što podatke možete vratiti samo kad vam je računalo pri ruci. Čak je i manje siguran, jer se kopirani podaci ne zaštićuju (osim ako to dodatno postavite – upute su ovdje). Ako se ipak odlučite za njega (primjerice, zato što vam Wi-Fi veza nije dostupna, ili vam jebackup veći od 5 GB), upute za njega možete pronaći ovdje.

Drugo, modernije rješenje je da za backup koristite iCloud – Appleov servis koji vaše podatke sprema „u oblaku“, gdje su sigurni i dostupni gdje god se nalazite iCloud se nalazi u Postavkama, a njegov početni ekran izgleda ovako:

Kliknite na Izradi sigurnosnu kopiju sad i samo slijedite upute na ekranu. Naoružajte se strpljenjem: postupak zna potrajati – posebice kada ga radite prvi put.

Na ekranu na gornjoj slici možete vidjeti da postoji još jedan opcija: klizač desno od stavke iCloud sigurnosna kopija. Zvuči primamljivo, jer to znači da će se sigurnosne kopija raditi automatski, bez vašeg angažmana – ali oprez: na iCloudu za backup imate na raspolaganju 5 GB a za više treba platiti (umjesto toga, savjetujemo da redovito obrišete stare backup podatke. Postoje, dakako, upute i za to).

Vraćanje podataka je također maksimalno jednostavno: samo slijedite upute na ekranu.

Imajte na umu da se na iCloud ne spremaju baš svi podaci. Ne spremaju se e-mailovi ako ne koristite Appleov e-mail račun, a ne spremaju se ni fotografije, glazba i video – to troje ćete morati kopirati na „starinski“ način, preko iTunesa na računalu.

Na koncu, podsjetimo da je prije predavanja uređaja na servis potrebno isključiti opciju Find My iPhone (Nađi moj iPhone) – jer je Apple onemogućio servisnu obradu ukoliko je opcija uključena. Upute za isključivanje te opcije možete naći ovdje.