parallax background

General Mobile – po čemu je izuzetan

Amica IN. – odsada u ponudi Agramservisa
April 11, 2016

Predstavljamo našeg novog partnera…

 

 

Predstavljamo našeg novog partnera. Ali najprije vas moramo upozoriti: priča o njemu nije nimalo obična

General Mobile je američka tvrtka koja je 2012. prešla u ruke turske Telpe. Prilično neobično, zar ne? Čekajte, postaje još neobičnije. Telpa, koja se dotad bavila distribucijom elektronike – poznatih zapadnih brendova – sve je to presjekla i koncentrirala se na vlastiti brend. Samo što je – umjesto da radi neki „jeftilen“, domaći „delanac“, krenula stvarati svjetski relevantan proizvod!

Svatko drugi bi u takvoj situaciji gledao kako da pojeftini stvari i složi nešto dobro od onoga što mu je na raspolaganju. Telpa, pardon: General Mobile, odlučio se na drugačiju strategiju: udružio se s najboljima. Najjačima. Ne znamo koliko su pritom pomogle stare američke veze, ali General Mobile je složio ovakvu alijansu: za proizvodnju je angažirao Foxconn (najvećeg svjetskog proizvođača elektronike uopće; između ostalog, proizvodi iPhone za Apple), Corning (najjačeg proizvođača zaštitnog stakla; njegov je Gorilla Glass), Qualcomm (svjetski broj 1 za mobilne procesore i čipsetove), Sony (njegove su kamere najbolje što se nudi za mobitele), Wacom (svjetski broj 1 za dodirne zaslone), Panasonic (ne moramo ga predstavljati, zar ne?) i Sharp (svjetski broj 1 za ekrane na mobilnim uređajima. Ne vjerujete? Pitajte Apple.)

Na listi tvrtki s kojima General Mobile usko surađuje prvo ime je ipak – Google. Suradnja se produbila kada je pred dvije godine Google odlučio pokrenuti program Android One, kako bi pojačao prisutnost svog mobilnog operacijskog sustava u zemljama u razvoju. General Mobile je prepoznao svoju priliku: kako se Turska nalazi na razmeđu ne samo dvaju kontinenata nego i između najrazvijenijih zemalja – europskih – i siromašnih azijskih zemalja u razvoju – uključio se u program Android One kako bi uz pomoć Googlea ponudio najnoviju visoku tehnologiju, a po niskoj cijeni primjerenoj siromašnijim tržištima.

Tako je nastao General Mobile 4G, po mnogo čemu izuzetan smartfon. Za samo 1.099 kuna, on po performansama nadmašuje doslovce sve mobitele iz klase, uključujući one dvostruko skuplje (za detaljni prikaz, pročitajte recenziju portala digitalno.hr). Međutim, najzanimljiviji je po tome što nudi novu verziju Androida: 7.0 Nougat – nju zasad možete susresti samo na mobitelima General Mobilea i Googleovim vlastitim telefonima (Nexus i Pixel). K tome, Google i General Mobile jamče da će kroz slijedeće dvije godine ti turski mobiteli imati najnoviji Googleov softver.

Najnoviji General Mobileov model 5 Plus također je dobio nadogradnju na Nougat, a riječ je o mobitelu koji po cijeni
od 1.999 kuna može mirne duše konkurirati upola, pa i dvostruko skupljim konkurentima – i to po svim osobinama: kvaliteti izrade, ekrana, bateriji, procesorskoj snazi… I opet, preporučujemo recenziju digitalno.hr.

General Mobile je u jedva godinu i pol, otkako je izašao model 4G, postao drugi najveći „igrač“ u rodnoj Turskoj (drži gotovo dvadeset posto tržišta; od njega je jači jedino Samsung) i proširio se na više od deset zemalja. Među njima je, preko nas, i Hrvatska; ne sumnjamo da će i kod nas postići sličan uspjeh, jer za svoju cijenu General Mobile nudi više od bilo kojeg drugog konkurenta.